Oda Haberleri

CHP`DEN ANLAMLI ZİYARET `COVID-19 Pandemisinin Etkileri ve Dişhekimlerinin Sorunları Paylaşıldı

0 Yorumlar
854
26 Aðu 2020

Cumhuriyet Halk  Partisinin Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ankara Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Murat Emir, Servet Ünsal ve Adana Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi  Burhanettin Bulut ile CHP 23.Dönem Milletvekili Dişhekimi Şevket Köse  bugün Birliğimizi ziyaret ettiler.  Toplantıya Genel Başkanımız Prof.Dr.Atilla Stephan Ataç ev sahipliği yaptı.

Genel Başkanımız Prof.Dr. Atilla Ataç konuklarımıza hoş geldiniz derken;  Cumhuriyet Halk Partisi yetkililerinin  bu ziyaretini çok anlamlı bulduğunu, çok sayıda milletvekilini Birliğimizde görmekten ve meslek birliğinin görüşlerinin alınması noktasındaki ilgiden mutluluk duyduğunu ifade etti.  

Ataç;  COVID-19 salgınının Türkiye’de görüldüğünün 10 Mart 2020 tarihinde açıklanmasının ardından TDB olarak 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ile mücadele stratejisi konusunda meslektaşlarımızı ve hastalarımızı aydınlatan prosedürü yayınlayarak,  16 Mart 2020 tarihinde de basın açıklaması ile tüm kamuoyunun bilgilendirildiğini, ayrıca oluşturulan Bilim Kurulu ile dünyadaki bilimsel yayınlar ve literatürler ile pandemi konusundaki bilgilerin  güncellenerek yayımlandığını ifade etti.  

Ataç; "TDB Komisyonlarının gerek mesleğini serbest olarak icra eden ve  gerekse kamu hizmetlerinde çalışan dişhekimlerinin sahada yaşadıkları sorunlar ile hastalarımızın karşılaştıkları güçlükleri somut olarak rapor haline getirdiği çıktılar, Birliğimiz tarafından başta TBMM Başkanlığı  olmak üzere Sağlık Bakanlığı Maliye ve Hazine Bakanlığı ile SGK Başkanlığına çözüm önerilerimizle  birlikte iletilmiştir. Serbest çalışan dişhekimleri acil müdahaleler dışında hasta bakamadıklarından büyük gelir kaybı yaşamışlar, bazı meslektaşlarımız  mesleği bırakmak zorunda kalmış, çoklu çalışma birimlerinde ise ekonomik sıkıntılar nedeniyle ücretli çalışan meslektaşlarımız işsiz kalmışlardır. Kamuda görevli meslektaşlarımız; sürüntü alma, ilaç verme gibi işlemlerin yanında mesleki tanımları ile bağdaşmayan kayıt yapma- numune taşıma-ilaç temini gibi işlemleri de yapmakta, gece yarılarına kadar çalışmakta, özel aracını ve telefonunu kullanmak durumunda kalmaktadırlar.  

Filyasyonda ADSM’lerde çalışan dişhekimleri görevlendirildiği için mevcut hasta tedavi yükü filyasyonda görevlendirilmeyen dişhekimlerine kalmakta, özellikle nöbet yükü artmakta, işgücü kaybı  ve baştan beri yanlış olan performans sisteminin bile uygulanmaması sonucu ücret kaybı yaşanmaktadır. Performans sisteminin aksayan yönü pandemi sürecinde daha da derinleşen ekonomik sorunlara neden olmuştur. Bunlara ek olarak meslektaşlarımıza yıllık izin kullanımında da sorun çıkarılmaktadır." diye konuştu.

Ataç konuşmasını; alt yapısı ve öğretim kadroları olmadan açılan fakülteler ve kontenjanlarının eğitime ve halk sağlığına yapacağı olumsuz etkiler ve ülkenin en eğitimli insangücünü işsizlikle başbaşa bırakan uygulamalara son verilmesi gerektiğini belirterek sonlandırdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Veli Ağbaba da konuşmasına ziyaretlerinde yer alan arkadaşlarını takdim ederek başladı ve COVID 19 pandemisinin en büyük mağdurlarının  sağlık çalışanları olduğunu ifade etti. Ağbaba; "Ülkeyi yönetenler sağlık çalışanlarının örgütlerini  mücadele içine almayarak onları karar süreçlerine dahil etmemişlerdir. Sağlık çalışanları mağduriyetlerini bu nedenle yeterince duyuramamışlardır. Pandeminin bu gününe baktığımızda yükselişte olduğu görülmektedir. Sağlık çalışanları yorulmuştur. Mücadelede filyasyon ve sürüntü işlemleri için sahada çalışan dişhekimleri büyük özveri ile çalışmalarını sürdürürken, moral motivasyonları en alt seviyededir. Yaşadıkları sorunların çözülmediği gibi büyük gelir kaybı yaşadıkları da bilinmektedir. O nedenle meslek örgütlerinin karar süreçlerine katılmaları, onların öneri ve görüşlerinin alınması başarıyla  motivasyonu beraberinde getirecektir.  

Özel çalışan dişhekimliği hizmetlerinde KDV hala %8. THY uçak biletlerinde %1. Bu bir çelişki değil mi? Hasta tedavisinde hizmet alımı zorlaştırılıyor. KDV ya kaldırılmalı ya da %1’e indirilmelidir. Pandemi sürecinde 26 bin serbest çalışan dişhekimi ve onların yan istihdamları uzun süre çalışamamışlar, ekonomik krizle baş başa kalmışlardır. Devletin ucuz kredi imkanlarını bu gruba sunması ve olan kredi borçlarını faizsiz ertelemelidir. Diğer yandan ihtiyaç olmamasına  ve yeterli alt yapı ve akademik kadro olmamasına  rağmen dişhekimliği fakültesi açılmaya devam etmektedir.  

CHP olarak bizler demokrasilerin önemli ayakları olan meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve sendikaların   ülke yönetimine katkılarını önemsiyoruz." dedi. 

Sayın Ağbaba, sözlerini ülke gündeminde olan 30 Ağustos kutlamalarının ertelenmesine yönelik eleştirileriyle bitirdi. 

Türk Dişhekimleri Birliği

0.0
Son Düzenleme: -/-
İlgili Haberler: Sorunlarımızı Hep Birlikte Çözmek için İMZACI OL! FİLYASYONDA GÖREVLİ DİŞHEKİMLERİNİN YETKİ SINIRI NEDİR? DİŞHEKİMLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR 'Covid-19 Pandemisinde Dişhekimlerinin Yaşadığı Sorunlar' COVID-19 PANDEMİSİ VE DİŞHEKİMLERİNİN YAŞADIKLARI, ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLAR e-İMZA VEYA MALİ MÜHÜR TEMİN SÜREÇLERİ DEVAM EDEN DİŞHEKİMLERİNİN BAŞVURU TALEBİ İnteraktif Vergi Da GENEL BAŞKANIMIZ PROF.DR.ATİLLA ATAÇ, ARTI TV'DE KORONAVİRÜS VE DİŞHEKİMLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLA BASIN AÇIKLAMASI `Koronavirüs Salgınının Yarattığı Ekonomik Olumsuzluklar ve Dişhekimlerinin Taleple `COVID-19 VE DİŞHEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİ` CANLI YAYIN DİŞHEKİMLİĞİNDE UZMANLIKLA DİŞHEKİMLERİNİN YETKİLERİ KISITLANDI MI? 2019 YILI SÖZLEŞMELİ ÇALIŞAN DİŞHEKİMLERİNİN ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

Henüz yorum yok...

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.